Κολπική Μαρμαρυγή

Τι είναι κολπική μαρμαρυγή;

Φυσιολογικά η καρδιά συσπάται ρυθμικά και με μία συχνότητα 60 – 100 παλμούς το λεπτό σε ηρεμία. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση  κατά την οποία η καρδιά συστέλλεται άρρυθμα και συχνά με μεγάλη συχνότητα. Ανήκει σε μία μεγάλη κατηγορία αρρυθμιών της καρδιάς που λέγονται υπερκοιλιακές αρρυθμίες.

Προκαλεί συμπτώματα;

Ο ασθενής με κολπική μαρμαρυγή συνήθως αναφέρει αίσθημα παλμών, φτερούγισμα, ιδιαίτερα αυξημένους παλμούς (>120-130 σφ/λ), ζάλη, δύσπνοια και εύκολη κόπωση.

Ποιος κινδυνεύει από κολπική μαρμαρυγή;

Η συχνότητα της  κολπικής μαρμαρυγής είναι αυξημένη στους ηλικιωμένους ασθενείς και σε όσους πάσχουν από υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο, βαλβιδοπάθειες, σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, σε ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) κ.λ.π.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής τίθεται με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Επειδή όμως σε αρκετούς ασθενείς η αρρυθμία δεν είναι μόνιμη αλλά μπορεί να εμφανίζεται τυχαία και να διαρκεί από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες ο γιατρός μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις όπως holter ρυθμού ή loop monitor.

Είναι επικίνδυνη;

Η αρρυθμία αυτή κάθε αυτή δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, δηλαδή δεν προκαλεί ανακοπή. Επειδή όμως οι κόλποι της καρδιάς δε συστέλλονται ρυθμικά και οργανωμένα και λιμνάζει εκεί το αίμα, αυξάνει σημαντικά ο κίνδυνος δημιουργίας θρόμβου και πρόκλησης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμβολής σε άλλα όργανα.

Πως θεραπεύεται;

Η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική και στοχεύει α) στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου με τη χορήγηση  αντιπηκτικής αγωγής  όπως το eliquis, το pradaxa,  το xarelto ή το sintrom (προσοχή όχι αντιαιμοπεταλιακά όπως η ασπιρίνη (salospir) ή η κλοπιδογρέλη (plavix κλπ)), και β) στη διατήρηση του φυσιολογικού ρυθμού και στη μείωση των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής με τη χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων ή στον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μόνιμη κολπική μαρμαρυγή. Σε πολλούς ασθενείς  κρίνεται σκόπιμη η επεμβατική αντιμετώπιση της αρρυθμίας με επεμβάσεις κατάλυσης (ablation), όπου ο ηλεκτροφυσιολόγος απομονώνει  την περιοχή που “γεννιέται” η κολπική μαρμαρυγή.